Alternatief voor beton – suikerriet

Een interessante ontwikkeling is Sugarcrete®. Ontwikkeld door de University of East London biedt dit een koolstofarm alternatief voor bakstenen en betonblokken.  Het materiaal combineert suikerrietvezels die overblijven na de suikerproductie. Door dit met zand-minerale te binden maken ze bakstenen die een ecologische voetafdruk hebben die zes keer kleiner is dan bakstenen van klei.

Het project streeft ernaar verschillende haalbare, duurzame en veilige bouwoplossingen aan te bieden, waarbij bioafval als belangrijkste hulpbron wordt gebruikt, om het welzijn en de veiligheid van de gemeenschap te verbeteren. Wel is het zaak om te kijken hoe dit suikerriet wordt geoogst, aangezien de rietsnijders in de brandende zon werken en velen van hen daardoor nierfalen oplopen.